top of page

Deltagerne er medbestemmende gennem hele spillet og har også en vis effekt på hvilke former for eventyr som de skal ud på. dette er med til at opretholde en Flow linende tilstand i hele gruppen. Da alle beslutninger også tages i gruppen, med en smule hjælp ude fra til tider, er deltagerne fast holdt i en proces hvor de selv bestemmer det niveau som de arbejder med. Ved at kunne påvirke dette niveau selv er der en øget sandsynlighed for at Flow'et fortsætte frem til spilstop.

​

<I videoen kan  man se hvordan ikke kun spillerne, men også de tilskuere der er, bliver trukket ind i spillet og bliver opslugte af hvad det er der sker. Eventyret involvere kun 5 af personerne ved bordet.>

Teorier

FLOW

Helte & Monstre

Helte & Monstre er et spil som skal give deltagerne muligheden for at interagere med andre som de normalt ikke ville lege med. 

I starten skal hver deltager lave en karakter. Denne karakter er den som de spiller med og udvikler igennem forskellige eventyr. Efter nogle spil hvor børnene har stiftet kendskab med spillets funktioner og deres egne karakter vil spillet begynde at fokusere mere og mere på historie fortælling og kommunikation samt samarbejde. Dette er med til at hjælpe børnene med at finde frem til nye venner og finde en interesse i fortælling, samarbejde og opgaveløsning, gennem forskellige pædagogiske tiltag i selv spillets struktur.

Fælles tredje

Spillet er lavet så ledes at alle kan deltage. dette gør også at man ikke altid kommer til at spille med personer som man kender alder bedst. Effekten her af er at der bliver skabt et fælles tredje som deltagerne kan drage nytte af efter spillet er overstået. Gennem det fælles tredje begynder deltagerne, efter noget tid, at søge de personer som de tænker kan bidrage bedst til det eventyr som de nu skal til at begive sig ud på, også selv om det ikke er de personer som de ellers leger mest med.

​

<Videoen (som ses under FLOW) viser hvorledes det fælles tredje opstår. dette fælles tredje har medvirket til at, så vel deltagere som tilskuere, har ville spille spillet. mange af de som har prøvet spillet har dannet leget, disksutioner og grupper omkring dette. Gennem ferie pasningen har dette kunne mærkes på børnene. De som kendte spillet stiftede hurtigt relationer til hinanden og brugte disse i nogle af deres lege.>

Brætspillet er bygget op så ledes at deltagerne ikke kun lære at begå sig i grupper, men også så de skal lægge tal samme eller trække dem fra hinanden, de skal formulere sig korrekt så de ikke bliver misforstået. Der til kommer en  da også muligheden for at deltagerne selv kan nedskrive forskellige eventyr som de vil kunne tage ud på. Ved at benytte brætspillet som en basis kan man påvirke deres vilje til at lære. Hvis de finder ud af at deres skole kunnen kan have betydning for deres spil er der også en større mulighed for at de finder viljen til at koncentrere sig mere og bedre huske de ting som de lære i deres timer.

​

<Nogle af deltagerne er fra 0 klasse trin. enkelte af disse børn har endnu ikke kunne fange metoden hvorpå  man lægger tal sammen eller staver tingene i stavelser. efter nogle enkelte spil er mange dog begyndt at finde interessen her for og er begyndt at søge metoder hvorpå de kan lære tingene. I ville tilfælde er enkelte af børnene begyndt at søge hjælp hos de personer som hjælper dem i spillet. dette er en positiv udvikling som viser hvor vigtigt det kan være at lære igennem lege.>

Leg & Læring

Hvad kan det medvirke til?

I løbet af sommerferiens sammenpasning blev brætspillet brugt meget. En af de effekter dette havde var at bringe mange forskellige børn sammen omkring et fældes tredje som de ikke havde haft før. En anden ting som skete igennem spillet var:

en pige kommer hen til mig en dag og spørger om ikke jeg vil se noget hun har lavet til mit spil. jeg siger at det vil jeg da meget gerne, med tanken om at hun måske har lavet en mindre figur eller noget som hun gerne vil bruge i spillet. jeg tog ikke helt fejl. Hun rækker mig et stykke papir og siger hun har skrevet en historie (kan ses på billedet til højre).

Ud fra denne historie samme vi os så ned, sammen med nogle andre spillere og snakkede om et kort hvorpå man kunne spille denne historie.

Efter at have set tegningerne er kortet nu blevet færdigt og kan ses her under (Kirkegården mangler dog endnu men er under opsætning). Mange af børnene er siden begyndt at komme med tanker og idéer angående fremtidige eventyr.

Udvikles i samarbejde med min studiekammerat Jesper Rahbæk Petersen

Andre spilmester

For at se om Brætspillet kan benyttes som et pædagogisk værktøj er det vigtigt at vide om der er behov for en forud forståelse af rollespils brætspils mekanikker, eller om det er muligt "bare" at få spillet stukket i hånden, og bedt om at spille det med børnene. for at se om dette kan lade sig gøre har Andreas været så flink at indvilge i at give det et forsøg. 

Ud af dette forsøg er det blevet klart at der skal enkelte justeringer til for at spilmesteren (den som sætter spillet op) kan tage spillet og spille uden en forud forståelse.

Andreas

bottom of page